Halıdan mum lekesini ütü ile çıkarma işe yarıyor mu ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Mum lekesi zor bir leke, çünkü klasik temizlik ürünleri işe yaramıyor. Halı ise temizlik konusunda nazik bir malzeme çünkü ağartıcı özellikli bir ürün halı rengini değiştirebilmektedir.

Halıdan mum lekesini çıkarmak için tavsiye edilen ütü yöntemini ben de denedim ve sonuçları burada paylaşıyorum.

Halıdaki mum lekesini ütü ile çıkarma

Dekoratif mum hazırlarken bir kaza sonucu halıya büyük miktarda erimiş sıvı mum dökülmüştü. Ben de halıya zarar vermeden halıdaki mum lekelerini çıkarmak için ütü yöntemini kullanmaya karar verdim.

Halıdaki mum lekeleri aşağıdaki resimdeki gibiydi.

Ütü ile mum lekesi nasıl çıkarılır
Ütü ile mum lekesi nasıl çıkarılır

Lekelerin üzerine kağıt havlu koydum ve orta ayarda ütüyü çalıştırdım. Bir süre sonra halıdaki mum kalıntıları sıvılaşmaya başladı ve ıslaklığı kağıt havluya geçmeye başladı.

“İyi haber” dedim, “bu gidişle halıyı temizleyebileceğim”

Halıdaki mum yavaş yavaş kağıt havluya geçiyordu ama bazı sorunlar vardı.

Ütü ile mum lekesi nasıl çıkarılır
Ütü ile mum lekesi nasıl çıkarılır

Bir kere mumun erimesi çok yavaştı ve bekledikçe ütünün sıcaklığı daha da artıyordu. Uzun süre ütüyü halıda tutunca altında kağıt olsa bile halıyı sıcaklık nedeniyle deforme edebilecek durumdaydı.

Halının pamuk gibi görünümü var ama akrilik malzemeden. Yani naylon türevi bir malzemeden yapılmış ve ısıda deforme olabiliyor. Bu sebeple ütüyü halının üzerinde çok uzun bekletemiyorsun. Ütüyü kaldırınca da mum katılaşıyor.

Ütüyü bir bastırıp bir kaldırarak kağıt havluyu birkaç kez değiştirerek 15 dakikadan fazla çabaladım.

Ütü ile mum lekesi nasıl çıkarılır
Ütü ile mum lekesi nasıl çıkarılır

Kağıt havlu mumu eriyordu ama halının iplikleri de emicilik konusunda sanki kağıt havlu ile yarışıyordu. Yani her kağıt havlu koyunca mum havlu ve halı tarafından paylaşılıyor ve leke giderek silikleşiyordu.

Ütü ile mum lekesi nasıl çıkarılır
Ütü ile mum lekesi nasıl çıkarılır

Böylelikle dakikalar ilerledikçe halıdaki mum lekeleri gidererek seyreldi ve görünürlüğü azaldı. Fakat tamamen kaybolmadı. Harcadığım vakti ve halıdaki temizlenen mum miktarını dikkate alarak yaklaşık 15-20 dakika sonra bu temizlik işini sonlandırmaya karar verdim.

Çünkü ne kadar beklersem bekleyeyim halıdaki mum lekesi halının emiciliği nedeniyle tamamen çıkmayacaktı ve lekenin görünürlüğü epey azalmış, daha silik bir hale gelmişti.

Ütü ile mum lekesi nasıl çıkarılır
Ütü ile mum lekesi nasıl çıkarılır (15 dakikalık temizlikten sonra)

Ayrıca ütü ile halıdan mum lekesi çıkarma uğraşını uzatmam halinde sıcaklıktan ötürü halı iplikleri deforme olacak gibiydi.

Netice olarak;

Ütü ile halı temizleme yöntemi işe yarıyor ama lekeyi tam çıkarmıyor. Benim halıdaki leke epey büyüktü belki sadece birkaç damlalık bir mum lekesi olsaydı başarı oranı daha yüksek olabilir.

Ancak yine de mum lekesinin görünürlüğü epey azaldığı için benim işimi gördü. Halı yıkamacıya eski haliyle verseydim lekeler aynı şekilde kalırdı. Lekelerin seyreltilmiş haliyle halı yıkamacıya versem lekeler biraz daha seyrelir ve neredeyse görünmez olur diye düşünüyorum.

Öte yandan halıdan mum lekesi çıkarmanın başka yöntemleri de var.

Buz ile halıdan mum lekesi çıkarma yöntemi

Isıtmanın tersine mum lekesine buz koymak mum lekesini daha kırılgan yapmakta ve kazınarak çıkmasını kolaylaştırmaktadır. Isınan mumu halı iplikleri emiyordu, çok soğuk olunca emmiyor. Bununla birlikte benimki gibi lekesi fazla olan bir halıda yüzde yüz sonuç vermeyebilir.

Çünkü mum katı olsa bile yapışkan bir madde ve halının iplikleri düz ve pürüzsüz yüzey olmadığı için ne kadar kazırsan kazı, mum kalıntısı yine de kalacaktır. Erimiş mum halı ipliklerinin içine kadar nüfuz ediyor, dışını kazısan bile emdiği içinde kalır.

Karbonat yöntemi

Karbonat doğal temizleyicilerdendir. Ağartıcı temizlik ürünleri temizlerken halı gibi hassas malzemelerde renk tonunu açmaktadır. Karbonat ise bu konuda daha güvenli. Fakat temizleyicilik gücü zayıf.

Halıdaki mum lekelerini karbonat kısmen çıkarabilir ama benimki gibi bol lekeli halıda karbonattan yeterli verimi alamazsınız.

Ütü ile mum lekelerinin çoğunu çıkardıktan sonra bir de karbonat ile denerseniz halıyı biraz daha temizlemiş olursunuz.

Çakmak veya saç kurutma makinesi ile halıdan mum çıkarma yöntemleri

Isı kaynağı olarak çakmak veya saç kurutma makinesi önerenler de var. Çakmak halıdaki mumu daha çabuk eritiyor ama çok riskli bir yöntem, halıyı yakabilirsiniz.

Saç kurutma makinesi ile denerseniz çok uzun beklersiniz ve ütü kadar etkili olmaz.

Leke çıkarıcılar

Mum lekesini çıkaran alkol bazı leke çıkarıcılar var. Piyasada pek yaygın bulunan ürünler değil. Daha evvel bunlardan bir tanesini denemediyseniz hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz, çünkü temizleyiciyi ne kadar kullanacağım, ne kadar bekleyeceğim gibi şeyleri doğru tutturamazsanız halı zarar görebilir.

Yorum yapın