Önlenemeyen yüksek ateş havaleye neden olur. Genellikle çocukluk döneminde olan bu durumu pek çok aile bilir. Yüksek ateş olmadan geçirilen havaleler ise aileleri şaşırtmaktadır. Buna soğuk havale denilmekte olup, çocuğun ateşi çok yüksek değilken geçirilen bu havaleyi aileler bazen anlayamamaktadır.
Soğuk havalede aynı ateşli havalede olduğu gibi beyin istem dışı olarak elektriksel yükünü boşaltır. Bu da kasılma, titreme, bilinç kaybı gibi şikayetlere yol açar.
Ateşli havalenin sebebi enfeksiyondur. Enfeksiyon ile mücadele eden vücudun ateşi yükselir , yüksek ateşe maruz kalan beyin kendini koruma amaçlı elektriksel yükünü boşaltır. Bu durum geçicidir.
Soğuk havale ise genellikle doğuştan gelen yapısal bozukluklara bağlı olarak gelişir. Ateşli havale ne tür belirtiler görülürse soğuk havale de benzer şikayetler görülür. Fakat ortada bir enfeksiyon veya yüksek ateş olmadığı için aile çocuktaki farklılaşmayı anlamlandıramaz.
Soğuk havale belirtileri
Soğuk havale bir nöbet halidir ve şu şikayetler görülebilir:
- Gözlerde kayma
- Ağızdan köpük gelmesi,
- İstemsiz tuhaf şekilde gülme veya istemsiz sesler,
- İstemsiz kasılma
- Bilinç kaybı
- Titreme
- Altına kaçırma
Soğuk havale nedenleri
Soğuk havaleye bazı nörolojik hastalıklar neden olabilir. Nöroloğa gidip EEG çektirmek gerekir.
Soğuk nöbet esnasında ne yapmalı ?
İlk yapılacak şey sakin olmak ikincisi ise çocuğun dilinin boğazına kaçmasını önlemektir. Bu konuda bilinçsizce yapılan müdahaleler daha zararlı olabilmektedir. Ailenin ilkyardım bilgisi yok ise en azında çocuğu yan pozisyona yatırıp ambulans çağırmalıdır.